1

2

Przepisy

Karkówka z kapustą i ananasem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 55 minut

porcje: 4 porcje

Karkówka z kapustą kiszoną i ananasem – co powiesz na takie połączenie smaków? Wyrazistości pieczonego mięsa z kwaśnością kapusty kiszonej i słodkością ananasa? Karkówka będzie smakowała wyśmienicie, jeżeli dokładnie natrzesz jej plastry przyprawami i schłodzisz ją w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Aby smaki się przenikały, naprzemiennie ułóż mięso i kapustę w naczyniu żaroodpornym, a całość zalej ananasowym sokiem. Spróbuj przepisu na pieczoną karkówkę z ananasem i kapustą – danie podawaj z ziemniakami gotowanymi z solą i czosnkiem, posyp potrawę na talerzu koperkiem.

składniki:

Liczba porcji:

ziemniaki jak młode:

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem i kolendrą, odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie obsmaż z każdej strony na rozgrzanym smalcu.
  3. Odciśnij i drobno posiekaj kapustę.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż część kapusty, na to mięso, i resztę kapusty.
  5. Zalej sokiem z ananasa i obłóż jego kawałkami.
  6. Piecz pod przykryciem 2 godziny w temp. 180 st.C.
  7. Obierz ziemniaki, zalej je mlekiem z wodą w proporcji 1:1, posól, dodaj nieobrany czosnek i gotuj do miękkości.
  8. Podawaj posypane z koperkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: