Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Mazurek z masą krówkową

  • Mazurek z masą krówkową
  • czas Łączny czas: 140 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 120 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
  2. Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut (na złocisty kolor).
  4. To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.
  5. Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.
Kalorie: - kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • jajko [2 sztuki]
  • masło [200 gram]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • śmietana [5 łyżek]
  • cukier [3/4 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 opakowanie]
  • masa krówkowa [500 gram]
  • migdały, łuskany słonecznik, żurawina do przybrania
  • żurawina

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Mazurek z masą krówkową
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Mazurek z masą krówkową

Wydrukuj przepis

Mazurek z masą krówkową

Zgłoś przepis do moderacji