Mazurek z masą krówkową

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
  2. Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.
  4. Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?