1

2

Przepisy

Chrzanówka wielkanocna

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki. Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka. Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.

Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego.

Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: