Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 8

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.
  3. Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.
  4. Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.

Opis przepisu:

Pierogi podlaskie z ziemniakami i wędzonym boczkiem to regionalne danie zyskujące na coraz większej popularności. W czym tkwi piękno przepisu? W ujmującej prostocie kompozycji składników, która odpowiada gustom większości osób. Sprawdź, jak przygotować na szybko pierogi, które zaserwujesz rodzinie ze skwarkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?