1

2

Przepisy

Mazurek z pomarańczami

5/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 15 porcji

Kruchy mazurek z masą krówkową, musem z białą czekoladą i plasterkami pomarańczy gotowanymi w syropie cukrowym.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, pół szklanki cukru, sól, palmę i żółtka szybko zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok.60 minut (jak wierzch się ładnie zrumieni,ciasto jest upieczone).
  3. Puszkę z mlekiem zagęszczanym włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 1,5 godziny, ostudzić (najlepiej zrobić to wcześniej, np. poprzedniego dnia). Masę rozsmarować na upieczonym cieście.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Śmietanę ubić na sztywno, dokładnie rozmieszać z czekoladą, rozsmarować na masie krówkowej.
  6. Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki (ja kroję je nożem z ząbkami).
  7. W jednym garnku zagotować wodę (ok.2-3 szklanki), wrzucić do niej plasterki pomarańczy, gotować kilka minut, odcedzić. Robi się to po to, żeby pozbyć się goryczki ze skórki.
  8. W drugim garnku zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Do syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy i gotować tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista.
  9. Pomarańcze ostudzić w syropie, odcedzić je i ułożyć na masie śmietanowej w ten sposób, żeby plasterki na siebie lekko nachodziły.
  10. Gotowe ciasto kroić na porcje.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: