Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Mazurek z pomarańczami

Mazurek z pomarańczami
  • Mazurek z pomarańczami
  • Mąkę, pół szklanki cukru, sól, palmę i żółtka szybko zagnieść na gładkie ciasto.
  • Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok.60 minut (jak wierzch się ładnie zrumieni,ciasto jest upieczone).
  • Puszkę z mlekiem zagęszczanym włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 1,5 godziny, ostudzić (najlepiej zrobić to wcześniej, np. poprzedniego dnia). Masę rozsmarować na upieczonym…
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dokładnie rozmieszać z czekoladą, rozsmarować na masie krówkowej.
  • Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki (ja kroję je nożem z ząbkami).
  • W jednym garnku zagotować wodę (ok.2-3 szklanki), wrzucić do niej plasterki pomarańczy, gotować kilka minut, odcedzić. Robi się to po to, żeby pozbyć się goryczki ze skórki.
  • W drugim garnku zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Do syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy i gotować tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista.
  • Pomarańcze ostudzić w syropie, odcedzić je i ułożyć na masie śmietanowej w ten sposób, żeby plasterki na siebie lekko nachodziły.
  • Gotowe ciasto kroić na porcje.
  • Mazurek z pomarańczami
  • Mąkę, pół szklanki cukru, sól, palmę i żółtka szybko zagnieść na gładkie ciasto.
  • Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok.60 minut (jak wierzch się ładnie zrumieni,ciasto jest upieczone).
  • Puszkę z mlekiem zagęszczanym włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 1,5 godziny, ostudzić (najlepiej zrobić to wcześniej, np. poprzedniego dnia). Masę rozsmarować na upieczonym…
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dokładnie rozmieszać z czekoladą, rozsmarować na masie krówkowej.
  • Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki (ja kroję je nożem z ząbkami).
  • W jednym garnku zagotować wodę (ok.2-3 szklanki), wrzucić do niej plasterki pomarańczy, gotować kilka minut, odcedzić. Robi się to po to, żeby pozbyć się goryczki ze skórki.
  • W drugim garnku zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Do syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy i gotować tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista.
  • Pomarańcze ostudzić w syropie, odcedzić je i ułożyć na masie śmietanowej w ten sposób, żeby plasterki na siebie lekko nachodziły.
  • Gotowe ciasto kroić na porcje.
  • czas Łączny czas: 155 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 120 min)
  • porcji Porcji: 15
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Kruchy mazurek z masą krówkową, musem z białą czekoladą i plasterkami pomarańczy gotowanymi w syropie cukrowym.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, pół szklanki cukru, sól, palmę i żółtka szybko zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok.60 minut (jak wierzch się ładnie zrumieni,ciasto jest upieczone).
  3. Puszkę z mlekiem zagęszczanym włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 1,5 godziny, ostudzić (najlepiej zrobić to wcześniej, np. poprzedniego dnia). Masę rozsmarować na upieczonym cieście.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Śmietanę ubić na sztywno, dokładnie rozmieszać z czekoladą, rozsmarować na masie krówkowej.
  6. Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki (ja kroję je nożem z ząbkami).
  7. W jednym garnku zagotować wodę (ok.2-3 szklanki), wrzucić do niej plasterki pomarańczy, gotować kilka minut, odcedzić. Robi się to po to, żeby pozbyć się goryczki ze skórki.
  8. W drugim garnku zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Do syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy i gotować tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista.
  9. Pomarańcze ostudzić w syropie, odcedzić je i ułożyć na masie śmietanowej w ten sposób, żeby plasterki na siebie lekko nachodziły.
  10. Gotowe ciasto kroić na porcje.
Kalorie: - kcal / 15 porcję

Potrzebne składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (1 dag)
  • 1,5 szklanki cukru (1 dag)
  • 1 duża szczypta soli (1 dag)
  • 1 kostka palmy (1 dag)
  • 4 żółtka (1 dag)
  • 1 puszka mleka zagęszczanego słodzonego (1 dag)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (1 dag)
  • 2 tabliczki białej czekolady (1 dag)
  • 3 pomarańcze (1 dag)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 28 kwietnia 2014
    SroczkaD

    Piękny i pyszny mazurek:)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Mazurek z pomarańczami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Mazurek z pomarańczami

Wydrukuj przepis

Mazurek z pomarańczami

Zgłoś przepis do moderacji