1

2

Przepisy

Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem

5/5 5 8 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 1560 minut

porcje: 10 porcji

Wyśmienita szyneczka na kanapki.

Przygotowanie:

  1. Owoce jałowca, ziele angielskie, kolendrę i liść laurowy utrzeć w moździerzu.
  2. Do tych przypraw dodać wyciśnięty czosnek, miód, ocet, sól i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać.
  3. Marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
  4. W tym czasie szynkę kilka razy odwrócić.
  5. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć z każdej strony na oleju.
  6. Zrumienioną szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, a szynkę odwrócić.
  7. Piec dalej przez kolejną godzinę w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia mięso często polewać płynną marynatą wymieszaną z wodą (pół na pół). Upieczoną szynkę odłożyć na przynajmniej kilka minut, a następnie kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: