1

2

Przepisy

Makowa Panna Cotta

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Ugotować mak i ostudzić , zmielić
W osobnym garnku zagotować 250 ml mleka i zmielony mak .Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml śmietanki .Jak zacznie gotować się mleko dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z gazu ciągle mieszając . Dodać 2 łyżki rumu i
Żelatynę rozpuść w łyżeczce wody, dodaj do garnka, zamieszaj i po 30 sekundach zdejmij z ognia.Przestudzić troszkę deser aż zacznie gęstnieć Przygotowany deser rozlać do salaterkę i wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia . 50 ml gorącej wody wymieszać zawartość mniejszej saszetki dobrze wymieszać i odstawić do lodówki .Foremki z kremem zanurzyć pojedynczo w gorącej wodzie < nie dłużej niż 10 sek >i wykładać do góry dnem gotowy deser wylać sosem truskawkowym i udekorować truskawkami

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: