1

2

Przepisy

Wielkanocny baran z bagien Mississippi ;)

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:

W 180 ml wody w garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.

Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio

roztrzepane z jogurtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą

masę. Piec w 160oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.

Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami. Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek

mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: