1

2

Przepisy

Mazurek

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 30 porcji

Przygotowanie:

CIASTO MIODOWE
Miód i margarynę rozpuścić i zimną wlać do maki i sody, wbić jajka, wyrobić. Dać do lodówki na 2godziny potem podzielić na 3czesci.(najlepiej wałkować na brytfannę najlepiej o 3bokach. Pilnować bo bardzo szybko się piecze- do 10min.)
MASA :
Wymieszać i wlać do gotującego się mleka (to jest budyń) najlepiej ugotować to z dzień wcześniej
25 dkg masła Pol kostki palmy utrzeć,
Zrobić napar z kawy(4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w troszce wody) dobrze przestudzić
Do utartego masła dodawać budyń (ten budyń dobrze rozmieszać w garnku bo jest b. gesty)
Wszystko to połączyć, dodać napar do masy i wódkę lub spirytus do smaku.
Nie ucierać długo bo się może ściąć.
Na pierwsze ciasto powidła śliwkowe(1,5 słoika) zaraz po upieczeniu by nawilżyć.
Na drugie ciasto masę
na wierzch polewę ( Pol margaryny,4lyzki cukru, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki wody, roztapiamy, nie gotujemy)

Uwaga: ciasto najlepiej wyciągnąć zaraz po upieczeniu, bo później przykleja się, oklepać z każdej strony

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: