1

2

Przepisy

Mazurek pomarańczowo-kajmakowy z migdałami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

Przygotowanie:

Spód mazurka:
Wyrabiamy kruche ciasto łącząc ze sobą po kolei mąkę, żółtka, cukier, masło(zostawiamy 3 łyżki do masy kajmakowej i polewy), cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz około 2 łyżeczki olejku pomarańczowego .
3/4 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 0,5-1cm i wykładamy na natłuszczoną masłem kwadratową blachę o bokach ok 35cm.
Resztę ciasta również rozwałkowujemy w ten sam sposób i kroimy na długie, cienkie paseczki z których układamy na wierzchu ciasta kratkę tak by powstały kwadratowe zagłębienia o boku ok 4 cm, które później wypełnimy masą kajmakową.
Pieczemy spód w temperaturze 150 stopni na jasnozłoty kolor ok 20minut.

Masa kajmakowa:
Wlewamy do rondelka (najlepiej o grubym dnie) mleko skondensowane i dodajemy do niego 2 łyżki masła. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15min mieszając co jakiś czas by gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Pod koniec dodajemy łyżeczkę kakao i łyżkę spirytusu.

Gdy spód mazurka ostygnie wykładamy do zagłębień ciepłą masę kajmakową. Rozpuszczamy czekoladę dodając do niej łyżkę masła i łyżeczkę olejku pomarańczowego.
Dekorujemy wierzch mazurka czekoladą oraz pokrojonymi w paseczki morelami, skórką pomarańczową i płatkami migdałów.

Smacznego!:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: