1

2

Przepisy

Mazurek wielkanocny

4/5

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Mąkę, masło cukier puder, jajka i sól zagniatamy na ciasto. Jeśli już je wyrobiliśmy wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie, dla ułatwienia, dzielimy ciasto na dwie części i wałkujemy aż do uzyskania cienkiego ciasta(UWAGA: mazurek nie może być zrobiony na grubym spodzie. Teraz możemy już wykroić dwa prostokąty wielkości mniej więcej takiej jak na załączonym obrazku, według upodobań. Z drugą częścią ciasta robimy to samo. Jeżeli już wycięliśmy prostokąty to z pozostałości ciasta pleciemy warkoczyki i układamy je na brzegach prostokątów, tak aby idealnie były zlepione ze sobą, żeby nie rozpadły się po pieczeniu.(Możecie zrobić również inną formę dekoracji po bokach, ale pamiętajcie, że musi być ona gruba, tak, żeby lukier później nie spływał z ciasta). Jeśli ciasto jest już gotowe, wykładamy je na papier do pieczenia, po czym wkładamy do nagrzanego do 200st.C piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawiamy na chwilę, żeby wystygło. Następnie smarujemy konfiturą lub dżemem.
Teraz dopiero możemy przystąpić do przygotowania lukru. Sok z cytryn mieszamy z 4 szklankami cukru pudru, mieszamy i polewamy nim mazurki. Na mokrym lukrze układamy wszystkie ozdoby według upodobań. Oczywiście możecie użyć również innych dekoracji.
I voila! GOTOWE :)Pozostaje mi nic innego tylko życzyć wszystkim smakoszom wesołych, ciepłych i rodzinnych świąt i aby Wasze stoły były pełne różnych pyszności ;) SMACZNEGO!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: