1

2

Przepisy

Przygotowanie:

Przygotować ciasto biszkoptowe. Upiec i wystudzić. Na ciasto makowo kokosowe białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki, delikatnie połączyć. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w temp. 190oC przez kilkanaście minut. Wystudzić.
W celu przygotowania kremu, mleko zagrzać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę. Masę zalać mlekiem, wymieszać i przelać do garnka. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. W misce utrzeć masło/margarynę, dodawać po łyżce wystudzonego kremu i nadal ucierać. Ubić śmietanę, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Połączyć delikatnie z utartym kremem, najlepiej łyżką.
Krem II:
0,5 l mleka zagotować z cukrem, budyń rozpuścić w 1 szkl. mleka i rozmącić w nim żółtka, wlać do gotującego mleka. Budyń wystudzić i zmiksować z kostką masła lub margaryny.
Na sos: zagotować 1,5 szkl. soku, w pozostałym rozrobić budyń, wymieszać, dodać galaretkę. Wlać do gotującego się soku. Wystudzić. Ale tak, by całość nie stężała. Biszkopt nasączyć likierem i posmarować połową kremu. Przykryć ciastem makowym i posmarować reszta kremu. Na górę położyć wiśnie i polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na 1,5 godz.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: