1

2

Przepisy

Babka piaskowa

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczynam od oddzielania białek od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i kręcę na jasny kogel.

Dolewam olej lub masło i znów miksuję, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). Miksuję.

Pianę ubijam z białek i delikatnie dodaję ją do gęstej masy żółtkowej.

Formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub migdałami (w wersji bezglutenowej). Przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie po prostu wbijając patyczek, z wierzchu powinno być złociste.

Babkę polewam zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.Ilość porcji może być różna ze względu na rodzaj blachy jaka zostanie użyta do wypieku.
Smacznego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: