1

2

Przepisy

Mazurek doskonały podstawowy

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 1 minut

porcje: 10 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

przepis prościutki
120 gr masła
200 gr mąki
60-70 gr cukru pudru
1 mały cukier wanilinowy WINIARY
1 żółtko
25 dkg krówek
migdały
biała czekolada Nestle

Szybko zagnieść kruche ciasto i odłożyć na 1 h do lodówki aby się schłodziło. Po schłodzeniu odłożyć 1/3 cista do dekoracji, pozostałe rozwałkować tworząc równy prostokąt. Z pozostałego ciasta przygotować wałeczki i ułożyć je na brzegach prostokąta tak aby stworzyły rant, środek cista nakłuwamy widelcem żeby podczas pieczenia nie tworzyły się purchle. Pieczemy 12-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Krówki rozpuszczamy w garnku najlepiej teflonowym (nie będą przywierały) i wylewamy na ostudzony mazurek. Zdobimy migdałami i rozpuszczoną białą czekoladą. Święta bez tych mazurkó nie mogą się odbyć w naszej rodzinie. Smacznego

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: