1

2

Przepisy

Żurek na zakwasie

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Przygotowanie zakwasu: Zagotuj litr wody. Do słoja lub garnka kamiennego wsyp 30 dag mąki żytniej razowej, wymieszaj z taką ilością wrzątku, by powstała papka. Gdy ostygnie, wlej pozostałą letnią wodę. Włóż kromkę chleba razowego i 2-3 ząbki czosnku. Przykryj gazą lub ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 dni. Przelany zakwas do butelek można przechowywać dwa tygodnie. Zakwas wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy kiełbaske i gotujemy ok 15 min. Dodajemy tarkowana marchew, cebule, gotujemy jeszcze 15 min. Kiełbaske wyciagamy i kroimy w talarki, jaja gotujemy na twardo i podajemy z żurkiem. Smacznego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: