1

2

Przepisy

Słodka tarta z orzechami i karmelem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Mąkę połącz z 40 dag cukru oraz posiekanym masłem. Stopniowo dodaj 2 łyżki śmietanki zmieszanej z żółtkiem. Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na koło średnicy troszkę większej od średnicy formy. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu przykryj je papierem do pieczenia, obciąż fasolą, np. jaś i piecz 20 minut w 190 oC oraz kolejne 5 minut bez papieru i obciążenia.
Orzechy wstaw na chwilę do piekarnika, następnie połącz z miodem.
Przygotuj garnek , patelnie czy rondel z grubym dnem.Wsyp ok 300 g cukru i wlej pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli. Gotuj do czasu aż cukier zacznie się karmelizować.Zdejmij z ognia
i wlej śmietankę. Karmel połącz z orzechami, a następnie wyłóż na upieczone ciasto.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: