1

2

Przepisy

Wielkanocne szaleństwo

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 3 porcje

Przygotowanie:

Makaron: Nalewamy wody do średniego garnka, dodajemy szczyptę soli oraz kilka kropel oliwi. Czekamy aż woda się zagotuje, wrzucamy pół opakowania makaronu penne i gotujemy na al dente (pół twardy). Odcedzamy, hartujemy. I makaron spokojnie czeka na resztę :)
Kurczak: Starannie myjemy filety, odcinamy ''tłuszczyk'' (Ci którzy wolą by się wysmażył nie wymagane) kroimy w paseczki/kostkę (wedle uznania). Układamy pokrojone mięsko w miseczce i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką i curry. Mieszamy paluszkami by z każdej strony kosteczki/paseczki były pokryte przyprawami. Rozgrzewamy patelnię z pozostałą oliwą. Na rozgrzaną patelnię kładziemy drób i delikatnie obsmażamy.
Sos: W czystej miseczce rozrabiamy 30% śmietankę z 3 łyżkami koncentratu. Dokładnie trzeba wymieszać. Na koniec dodać szczyptę wegety. Dodajemy do smażącego się kurczaka i mieszamy do chwili ''zabulgotania''. Po ''zabulgotaniu'' zmniejszamy ogień i często mieszamy. Wyłączamy palnik w momencie satysfakcjonującego zgęstnienia.
Wykładamy makaron na głęboki talerz. Zalewamy sosem i na sam koniec posypujemy sezamem. Włala! Proste szybkie i pyszne. Dla wymagających, zamieniamy filety na owoce morza ;-) Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: