1

2

Przepisy

Baba drożdżowa z bakaliami w lukrze

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło topimy i studzimy. Jajka rozkłócamy. Do mąki dodajemy masło, cukier, jajka oraz mleko z drożdżami i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odstawać od ścianek miski - przykrywamy je lnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Jeśli korzystamy z miski tupperware - wkładamy miskę z ciastem do ciepłej wody i po 3 razach od odskoczenia pokrywki, ciasto jest gotowe do pieczenia.....

Bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) siekamy. Rodzynki możemy wcześniej sparzyć i dobrze osączyć.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Następnie je rozwałkowujemy na prostokąt.

Rozwałkowane ciasto posypujemy bakaliami.

Zwijamy ciasto w roladę i sklejamy końce.

Przekładamy ciasto (okręg) do wysmarowanej tłuszczem foremki i posypanej bułką tartą.

Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze ciasto na 10 minut.

Studzimy.

Wyjmujemy babę z foremki i przekładamy na talerz górą ciasta na spód.

Wykonujemy lukier: białko jajka ucieramy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz kakao. Polewamy babę lukrem.

Dekorujemy babę płatkami kukurydzianymi oraz koszyczkiem wykonanym ze skórek cytryny, pomarańczy i limonki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: