1

2

Przepisy

Ciasto czekoladowe z kremem

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 18 porcji

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać.
2. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodaćstartąna tarce czekolade. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachyi piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.
4. Ostudzić i podzielić na 2 części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć naparem z herbaty i sokiem malinowym oraz 2 łyżkami alkoholu.
5. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć.
6. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta. Udekorować kleksem śmietanowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: