Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ciasto czekoladowe z kremem

  • Ciasto czekoladowe z kremem
  • czas Łączny czas: 60 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 18
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać.
  2. 2. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
  3. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodaćstartąna tarce czekolade. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachyi piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.
  4. 4. Ostudzić i podzielić na 2 części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć naparem z herbaty i sokiem malinowym oraz 2 łyżkami alkoholu.
  5. 5. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć.
  6. 6. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta. Udekorować kleksem śmietanowym.
Kalorie: - kcal / 18 porcję

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 100 g czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • litr śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki naparu z herbaty i 2 łyżeczek soku malinowego, 2 łyżeczek alkoholu
  • tabliczka czekolady, 4 łyżki mleka na polewę

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ciasto czekoladowe z kremem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ciasto czekoladowe z kremem

Wydrukuj przepis

Ciasto czekoladowe z kremem

Zgłoś przepis do moderacji