Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Baranek wielkanocny

  • Baranek wielkanocny
  • czas Łączny czas: 60 min (Przygotowanie: 0 min)
  • porcji Porcji: 1
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej,mąkę mieszamy ze sobą i z proszkiem dopieczenia, przesiewamy przez sitko do utartych żółtek, stopniowo. Cytryny sparzany wrzącą wodą,jedną cytrynę wyciskamy, sok, rum dodajemy do miksującego się ciasta. Z drugiej cytryny ścieramy skórkę, dodajemy do ciasta, miksujemy. Foremkę baranka smarujemy masłem,posypujemy mąką,wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczonego baranka dekorujemy wstążką, oczka robimy z rozpuszczonej czekolady, posypujemy pudrem.
Kalorie: - kcal / 1 porcję

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka 1 szklanka oleju wielkopolskiego 15 dag mąki krupczatki 5 dag mąki ziemniaczanej 15 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka rumu 1 kostka czekolady 1 wstążka do ozdoby 2 łyżki cukru pudru 2 cytryny

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Baranek wielkanocny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Baranek wielkanocny

Wydrukuj przepis

Baranek wielkanocny

Zgłoś przepis do moderacji