Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Terrina wielkanocna z szynką

  • Terrina wielkanocna z szynką
  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 35 min)
  • porcji Porcji: 6
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić pod zimną woda i obrać.Formę do pieczenia ciasta - keksówkę - o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć folią spożywczą. Pozostawić u góry tyle folii, bo porem dało się całość zawinąć.
  2. Plastry szynki dociąć tak, by tworzyły pasy.
  3. Wyłożyć nimi wnętrze keksówki.
  4. Ser przełożyć do miski i zmiksować na gładko, dodając odrobinę soli do smaku.
  5. W gorącej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do sera, dokładnie wymieszać. 1/3 twarogu odłożyć do drugiem miski.
  6. Do 2/3 twarogu dodać starte na drobnej tarce jajka na twardo. Do 1/3 dodać posiekany koperek.
  7. Pozostałą szynkę oraz obranego ogórka pokroić w drobna kostkę. ( Ogórka powinno być objętościowo tyle, co szynki). W 50 ml gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do szynki z ogórkiem, dokładnie wymieszać.
  8. W przygotowanej formie układać warstwami: 1/2 twarogu z jajkiem- szynka z ogórkiem - twaróg z koperkiem- szynka z ogórkiem-1/2 twarogu z jajkiem.
  9. Wierzch przykryć plastrami szynki.
  10. Zawinąć w folię spożywczą, docisnąć terrinę dłonią, aby warstwy się równo ułożyły. Odstawić do lodówki do stężenia.
Kalorie: - kcal / 6 porcję

Potrzebne składniki:

  • 400g twarogu,25g szynki w dużych plastrach,1 ogórek zielony,2 jaja,koper,żelatyna

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Terrina wielkanocna z szynką

Wydrukuj przepis

Terrina wielkanocna z szynką

Zgłoś przepis do moderacji