1

2

Przepisy

Terrina wielkanocna z szynką

5/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 6 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić pod zimną woda i obrać.Formę do pieczenia ciasta - keksówkę - o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć folią spożywczą. Pozostawić u góry tyle folii, bo porem dało się całość zawinąć.
Plastry szynki dociąć tak, by tworzyły pasy.
Wyłożyć nimi wnętrze keksówki.
Ser przełożyć do miski i zmiksować na gładko, dodając odrobinę soli do smaku.
W gorącej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do sera, dokładnie wymieszać. 1/3 twarogu odłożyć do drugiem miski.
Do 2/3 twarogu dodać starte na drobnej tarce jajka na twardo. Do 1/3 dodać posiekany koperek.
Pozostałą szynkę oraz obranego ogórka pokroić w drobna kostkę. ( Ogórka powinno być objętościowo tyle, co szynki). W 50 ml gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do szynki z ogórkiem, dokładnie wymieszać.
W przygotowanej formie układać warstwami: 1/2 twarogu z jajkiem- szynka z ogórkiem - twaróg z koperkiem- szynka z ogórkiem-1/2 twarogu z jajkiem.
Wierzch przykryć plastrami szynki.
Zawinąć w folię spożywczą, docisnąć terrinę dłonią, aby warstwy się równo ułożyły. Odstawić do lodówki do stężenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: