1

2

Przepisy

Mazurki kajmakowe w koszyczkach z fiołkami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 14 porcji

Przygotowanie:

Fiołki są jadalną dekoracją.

Fiołkom obcinamy łodyżki. Białko rozbełtujemy, przelewamy na spodek. Fiolki moczymy w białku, rozprowadzając je małym pędzelkiem po wszystkich zakamarkach. Posypujemy cukrem pudrem przy pomocy małego sitka. Suszymy godzinę w piekarniku w temp. 50 st C. Studzimy, przechowujemy w metalowym pudełku.

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Siekamy z zimnym masłem. Dodajemy surowe żółtko i przetarte przez sitko żółtko ugotowane. Szybko zagniatamy. Schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Niewielką część ciasta zachowujemy i formujemy z niej małe walce ( na rączki koszyczków), które następnie lekko rozwałkowujemy, zostawiając owalne końce. Ewentualnie, dekoracyjnie obcinamy brzegi radełkiem. Ciasto na spody wkładamy do foremek na babeczki, dociskając do ścianek, a ciasto na rączki koszyczków układamy na blaszce, nadając im półowalny kształt, przypominający podkowę (na samym dole końcówki zbliżamy lekko do siebie). Babeczki nakłuwamy widelcem (można też obciążyć fasolą) Pieczemy do przyrumienienia 10-15 minut w 200 st C na najniższej półce w piekarniku. Brzegi ciasta można osłonić folią aluminiową. Studzimy.

Mleko wlewamy do szerokiego rondla, wsypujemy cukier. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Kiedy krople masy wylane na talerzyk zastygają, zachowując kształt, zdejmujemy rondel z ognia. Studzimy, aż będzie letnia. Dodajmy miękkie masło i ucieramy.

Masę wlewamy do koszyczków. Nakładamy rączki (i ewentualnie wspieramy je widelcami, aż masa stężeje. Dekorujemy fiołkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: