Ciasto użądlenie pszczoły

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 10

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  2. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posyp migdałami i cukrem.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
  4. Podczas pieczenia przygotuj krem: w niepełnej szklance mleka wymieszaj budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotuj.
  5. Gdy mleko się zagotuje wlej je do masy jajecznej i wstaw na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Masę stale mieszaj i uważaj, by się nie zagotowała. Gdy zgęstnieje ostudź ją w kąpieli wodnej.
  6. Masło zmiksuj aż zbieleje, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj budyń rozprowadzony w mleku i ucieraj aż składniki się połączą.
  7. Gotowym kremem przełóż ciasto, odstaw, aż dobrze stężeje.
  8. Podawaj schłodzone, możesz je polać polewą i posypać migdałami.

Opis przepisu:

Ciasto „użądlenie pszczoły” pochodzi z tradycji niemieckiej – chociaż użądlenie pszczoły nie kojarzy się absolutnie z niczym przyjemnym, ciasto o nietypowej nazwie jest niezwykle smaczne i puszyste, a najlepiej smakuje schłodzone. Ciasto „użądlenie pszczoły” bardzo łatwo przygotować – wystarczy upiec biszkopt i przygotować masę do wypełnienia wypieku, np. na bazie Budyniu waniliowego Winiary. Wierzch możesz dowolnie ozdobić – posypać ciasto cukrem pudrem lub użyć do tego płatków migdałowych, a dodatkowo ozdobić pyszną polewą czekoladową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?