1

2

Przepisy

Śledź w śmietanie z jabłkami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 0 minut

Idealne danie na Święta, ale także na imprezy. Polecamy przygotować je dzień wcześniej. Wówczas całość smakuje jeszcze lepiej, a same śledzie są mięciutkie i pyszne.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Śledzie oczyść, odłóż do zimnej wody mlecz (z tych, które go mają), po czym wyfiletuj, nacinając wzdłuż struny grzbietowej ostrym nożem i odcinając mięso od ości.
  2. Ściągnij z filetów skórkę, włóż do zimnej wody i mocz kilka godzin, zmieniając wodę co 30 minut. Wyjmij i pokrój w nieduże kawałki.
  3. Cebulę i jabłko oczyszczone z gniazda nasiennego pokrój w bardzo drobną kostkę.
  4. Wymieszaj je ze śmietaną i Majonezem, dopraw pieprzem, niewielką ilością soli i odrobiną cukru. Całość możesz dodatkowo zagęścić sokiem z cytryny.
  5. Umyty i wymoczony mlecz ze śledzia drobniutko posiekaj i utrzyj w miseczce z odrobiną cukru na gładką masę, dodaj do śmietany. Wymieszaj i odstaw, aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Czerwoną cebulę pokrój w plastry i zamarynuj w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju. Drugie jabłko pokrój w plastry bez obierania, usuń z plastrów gniazda nasienne.
  7. Na rozgrzaną patelnię wylej ocet, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Gotuj, aż powstanie syrop, włóż plastry z jabłka i chwilę gotuj. Wyjmij i przełóż na talerze.
  8. Na jabłka połóż sos śmietanowo-majonezowy, na to ułóż kawałki śledzia, dołóż po środku drugą warstwę sosu, dekoruj zamarynowaną czerwoną cebulą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: