Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Śledź w śmietanie z jabłkami

  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Idealne danie na Święta, ale także na imprezy. Polecamy przygotować je dzień wcześniej. Wówczas całość smakuje jeszcze lepiej, a same śledzie są mięciutkie i pyszne.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Śledzie oczyść, odłóż do zimnej wody mlecz (z tych, które go mają), po czym wyfiletuj, nacinając wzdłuż struny grzbietowej ostrym nożem i odcinając mięso od ości.
  2. Ściągnij z filetów skórkę, włóż do zimnej wody i mocz kilka godzin, zmieniając wodę co 30 minut. Wyjmij i pokrój w nieduże kawałki.
  3. Cebulę i jabłko oczyszczone z gniazda nasiennego pokrój w bardzo drobną kostkę.
  4. Wymieszaj je ze śmietaną i Majonezem, dopraw pieprzem, niewielką ilością soli i odrobiną cukru. Całość możesz dodatkowo zagęścić sokiem z cytryny.
  5. Umyty i wymoczony mlecz ze śledzia drobniutko posiekaj i utrzyj w miseczce z odrobiną cukru na gładką masę, dodaj do śmietany. Wymieszaj i odstaw, aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Czerwoną cebulę pokrój w plastry i zamarynuj w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju. Drugie jabłko pokrój w plastry bez obierania, usuń z plastrów gniazda nasienne.
  7. Na rozgrzaną patelnię wylej ocet, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Gotuj, aż powstanie syrop, włóż plastry z jabłka i chwilę gotuj. Wyjmij i przełóż na talerze.
  8. Na jabłka połóż sos śmietanowo-majonezowy, na to ułóż kawałki śledzia, dołóż po środku drugą warstwę sosu, dekoruj zamarynowaną czerwoną cebulą.
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • solone śledzie z beczki z mleczem (3 sztuki)
  • biała cebula (1 sztuka)
  • czerwona cebula (1 sztuka)
  • twarde kwaśne jabłka (2 sztuki)
  • cukier (2 łyżeczki)
  • kwaśna śmietana (100 ml)
  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (1 łyżka)
  • cytryna (1 sztuka)
  • biały ocet winny (do smaku)
  • sól, pieprz, olej (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Śledź w śmietanie z jabłkami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Śledź w śmietanie z jabłkami

Wydrukuj przepis

Śledź w śmietanie z jabłkami

Zgłoś przepis do moderacji