1

2

Przepisy

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo

5/5 5 16 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

180 calories kalorie: 180 kcal / porcja

Wiosenna, zielona zupa szczawiowa z jajem na twardo to oryginalny pomysł na domowy obiad. Wywar z marchwi, ziemniaków i szczawiu na aromatycznym Rosole drobiowym WINIARY, zagęszczamy mąką i śmietanką i zupa właściwie gotowa.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
  3. Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Rosołu drobiowego i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
  4. Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
  5. Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  6. Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
  7. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  8. Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  9. Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: