Pierogi ruskie

5/5 5 73 5 1
5/5 5 73 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
  2. Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.
  3. Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
  4. Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
  5. Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
  6. Gotuj w osolonej wodzie.
  7. Pierogi ruskie podawaj polane masłem.

Opis przepisu:

Jadane przez Polaków na co dzień i od święta pierogi ruskie to wręcz wizytówka naszej kuchni. Farsz do ruskich pierogów przyrządzamy tradycyjnie: z gotowanych ziemniaków, białego sera oraz podsmażanej z boczkiem cebuli i doprawiamy Przyprawą MAGGI do smaku. Ciasto na pierogi będzie delikatniejsze, jeśli dodamy do niego ciepłej wody (o temperaturze ciała). Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ugotowane pierogi ruskie podajemy polane masłem lub zezłoconą na maśle cebulą. Warte spróbowania są także pierogi z kwaśną śmietaną. A całe danie koniecznie w towarzystwie bukietu ulubionych surówek. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pierogi ruskie także w święta i życzymy smacznego!
Zobacz inne przepisy na pierogi >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?