1

2

Przepisy

Winna kaczka w karmelu

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 150 minut

oczekiwanie: 150 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Umytą kaczkę wypatroszyć i natrzeć przyprawami. Jabłka umyć, obrać (zachować skorki, wyrzucić gniazda nasienne), pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Do środka kaczki włożyć skórki z jabłek oraz majeranek. Kaczkę umieścić w brytfance lub ceramicznym półmisku do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C i piec kaczkę 2 godziny, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu kaczkę wystudzić, do garnka odlać sos w którym się piekła, wyciągnąć obierki i wyluzować kości. Rodzynki lub żurawinę sparzyć i namoczyć w 1 szklanki wina. Mięso ułożyć raz jeszcze na jabłkach z majerankiem i piec kolejne 10 minut. W tym czasie sos z upieczonej kaczki zagotować na małym ogniu, dodać rodzynki, resztę wina i miodu, doprawić do smaku przyprawami oraz karmelem (przygotowanym na patelni cukrem upalonym z niewielką ilością wody). Kaczkę podawać polaną sosem wraz z pieczonymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: