1

2

Przepisy

Chowder z krewetkami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Nazwa zupy chowder pochodzi od francuskiego słowa „chaudiere”, oznaczającego garnek gęstej pożywnej zupy, którą tradycyjnie na jesieni była przygotowywana przez pochodzących z Francji osadników w południowych stanach USA. Gałka muszkatołowa dodaje aromatu, a krewetki i papryka podkreślają smak.

Przygotować krewetki – obrać ze skorupki, usunąć przewód pokarmowy. Cebulę obrać i pokroić w piórka, Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz pokroić na drobniutkie paseczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę do miękkości. Dodać paprykę, ziemniaki i kukurydzę, majeranek, oregano i gałkę muszkatołową. Mieszając przez 3 min., a następnie dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10-15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Wlać mleko i przyprawić pieprzem do smaku. Zagotować zupę i dodać krewetki – gotować pod przykryciem przez 3-5 min. Na średnim ogniu, do momentu gdy krewetki zmienią barwę na różową. Wyjąc liść laurowy i dodać śmietanę. Następnie podgrzać przez 2-3 min., uważając, żeby zupa się nie zagotowała.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • LordS
    zrobiłem z królewskimi i dałem dodatkowo cukinie! bomba!!!:)
  • magdaprzed
    Hmm,nie wiem czy nie były by lepsze z królewskimi?Wydaje mi sie ze mają dużo więcej smaku..Ale fakt,trudniej u nas dostępne ;/Cale szczescie ze mam Lidla pod chatą i mają teraz w promocji:DObok tygodnia włoskiego to najlepsza ich oferta chyba:D

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: