Kurczak na butelce piwa

Oceń ten przepis!

4/5 4 92 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 5

4/5 4 92 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.
  2. Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
  3. Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.
  4. Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
  5. Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).
  6. Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.
  7. Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.
  8. Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.

Opis przepisu:

Kurczak na butelce piwa to bardzo efektowne danie, które zaskoczy nie tylko niebanalnym smakiem, ale też nietypową formą przygotowania i podania. Będzie stanowić gwóźdź programu, dlatego z powodzeniem możesz wykorzystać ten przepis na biesiadę ze znajomymi i rodziną. Natarty noc wcześniej aromatycznymi przyprawami oraz upieczony w towarzystwie piwa nabierze wytrawnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka na butelce piwa!

Zacznij od przygotowania kurczaka. Umyj go, osusz, polej olejem i natrzyj mieszanką przypraw z mielonej papryki, soli, pieprzu, czosnku, majeranku oraz curry. Jej smak wzbogaci pokruszona Kostka Drobiowa WINIARY. Przełóż kurczaka do miski i nakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc.

Umyj butelkę z piwem, odklej etykietki i połowę zawartości odlej do szklanki. Wyjmij kurczaka z marynaty, nałóż go na butelkę w taki sposób, żeby jej szyjka wystawała na zewnątrz. Upewnij się, że cała konstrukcja jest stabilna. Tak przygotowanego kurczaka ustaw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W tym czasie raz po raz podlewaj mięso pozostałym piwem.

Zwróć uwagę na to, czy piwo wypływa z butelki. Jeśli nie, dosyp do niego odrobinę soli. Na godzinę przed wyciągnięciem kurczaka z pieca włóż do niego obrane marchewki i ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe. Gotowe danie podawaj z gotowaną fasolką szparagową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?