Zupa rybna z karpia z pulpetami

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 6 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karpia umyj i wyfiletuj.
  2. Zanim dodasz rybę do wywaru, dokładnie opłucz ości i głowę.
  3. Warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę i por włóż do zimnej wody, dodaj Bulion warzywny i liście laurowe.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Następnie dołóż ości i głowę z karpia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.
  6. Z filetów karpia odetnij skórę, podziel je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie zmiel przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki.
  7. Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  8. Pulpety formuj w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  9. W naczyniu rozpuść cukier na karmel, dołóż koncentrat pomidorowy, przesmaż, dolewając odrobinę wywaru z ryby.
  10. Dopraw pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.
  11. Wyjmij z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładaj doń pulpety. Gotuj je przez 3 - 4 minuty na bardzo wolnym ogniu.
  12. Ugotowane pulpety przełóż na talerze.
  13. Wywar zapraw przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami.
  14. Tak przygotowaną gorącą zupą zalej pulpety leżące na talerzach.

Opis przepisu:

Wykwintna zupa rybna z karpia z pulpetami wymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt wart jest starań. Zupę gotujemy na esencjonalnym wywarze z Bulionu warzywnego WINIARY, warzyw oraz głowy i ości, z dodatkiem listka laurowego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym z karmelem i cytryną, a następnie podajemy z delikatnymi rybnymi pulpetami z koperkiem. Tę elegancką, wyjątkową zupę możemy zaserwować na wigilijny stół lub na uroczysty, rodzinny obiad.
Zobacz inne przepisy wigilijne na karpia >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?