1

2

Przepisy

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

4/5

przygotowanie: 90 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 452 kcal / porcja

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz jeszcze smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą. Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natka pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym lub przygotowaną na Twój ulubiony sposób rybą.
Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  2. Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  3. Wymieszaj składniki wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.
  4. Ugotuj grzyby w bulionie.
  5. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.
  6. Obierz cebulę i czosnek.
  7. Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  8. W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  9. Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  10. Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  11. W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  12. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: