Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
  • czas Łączny czas: 90 min
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 452 kcal / 1 porcję

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz jeszcze smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą. Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natka pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym lub przygotowaną na Twój ulubiony sposób rybą.
Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  2. Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  3. Wymieszaj składniki wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.
  4. Ugotuj grzyby w bulionie.
  5. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.
  6. Obierz cebulę i czosnek.
  7. Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  8. W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  9. Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  10. Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  11. W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  12. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: 1808 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 2 stycznia 2014
    Konczi

    super pierogi

    +0
  • 1 stycznia 2014
    PaulinkaK

    Muszę wypróbować

    -1
  • 13 grudnia 2013
    aga13sunset

    uwielbiam takie proste jak w BM

    +0
  • 13 grudnia 2013
    szpileczkaa

    Właśnie takie pierożki liubię

    +0
  • 3 grudnia 2013
    Agulce

    Ciasto wychodzi mi zawsze troche za twarde co zrobic?

    +0
  • 3 grudnia 2013
    radish

    pierogi z kapusta kiszoną i grzybami to wigilijny przysmak - robimy zawsze takie i ruskie. sama nie wiem, które smakują lepiej. jednak pierogi z kapustą i grzybami są bardziej świąteczne. zawsze z cebulką zeszkloną na maśle

    +0
  • 1 grudnia 2013
    Wine472d0a5

    Ojej, te pierogi wigilijne z kapustą i grzybami wyglądają obłędnie. Nie mogę się doczekać tego dania na Wigilię. Pierszym co przychodzi mi na myśl, gdy myślę "danie na Boże Narodzenie" to zdecydowanie pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Nie ma nic lepszego!

    +0
  • 7 listopada 2013
    aga1990

    MMMMMM....mnaimmmmm mniammmm

    +0
  • 5 listopada 2013
    AlexM

    az slinka leci :)

    +0
  • 15 października 2013
    walczak72

    na mleku ciasta nie robiłam, muszę wypróbować

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Wydrukuj przepis

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Zgłoś przepis do moderacji