Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 50 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 50 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  2. Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  3. Wymieszaj składniki wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.
  4. Ugotuj grzyby w bulionie. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.
  5. Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  6. W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  7. Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  8. Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  9. W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  10. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Opis przepisu:

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą.

Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natką pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym.
Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?