Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 5 minut cebulę, aż się zeszkli.
  2. Dodajemy czosnek, imbir, kolendrę, kmin i chili. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy czerwoną soczewicę, pomidory i bulion wykonany z dwóch kostek warzywnych Winiary i gorącej wody.
  3. Gotujemy przez pół godziny. Dodajemy ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.
  4. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Zupę nalewamy na talerze, podajemy z jogurtem i natką pietruszki.

Opis przepisu:

Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą to propozycja na zaserwowanie odrobiny kulinarnego orientu w swoim domu. Sprawdź, jak połączyć składniki z Bulionem warzywnym WINIARY. Na atrakcyjny wygląd zupy wpływają również dodatki - kleks z jogurtu z odrobiną natki pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • MISTAN
    Dobra, pożywna i nie ciężka jak polska grochówka
  • egb2010
    jak dla mnie trochę za dużo kolendry - polecam max 2 łyżeczki. Ogólnie połączenie kwaśnych pomidorów i słodkiej ciecierzycy zdaje egzamin. w celu zagęszczenia polecam kuskus Pozdrawiam Grzegorz
  • M4len4
    Przepyszna! Bardzo rozgrzewająca :) Ale zaznaczam, że dodałam więcej chili niż w przepisie (czubatą łyżeczkę) Idealna zupa na jesienną słotę :) Polecam!
  • teachmetiger
    Ten kleks z jogurtu fajnie kontrastuje z całością.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?