Babka jogurtowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 67 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 16

4/5 4 67 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
  5. Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.
  6. Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
  7. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.
  8. Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Wyjątkowo puszysta i aromatyczna babka jogurtowa dosłownie rozpływa się w ustach! Delikatne ciasto na jogurcie i oleju z dodatkiem Budyniu bananowego WINIARY wyrośnie pięknie, pod warunkiem, że będziemy mieszać je powoli i ostrożnie, by piana nie opadła. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, ale świetnie smakuje także z polewą z deserowej czekolady z odrobiną koniaku lub spirytusu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?