Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 7 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
  2. Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
  3. Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
  4. Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
  5. Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  6. Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
  7. Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
  8. Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
  9. Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
  10. Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
  11. Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
  12. Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
  13. Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
  14. Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
  15. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  16. Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
  17. Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).

Opis przepisu:

Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o Żelatynie WINIARY. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?