1

2

Przepisy

Rolada z szynki

5/5

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 229 kcal / porcja


Delikatna masa z serka homogenizowanego, majonezu i marynowanych pieczarek, owinięta w szynkę konserwową, to wyjątkowo pyszna ozdoba nie tylko Wielkanocnego stołu.Rolada z szynki konserwowej z ogórkiem i pieczarkami marynowanymi to pyszna propozycja na ciekawe śniadanie, kolację na zimno, jak i na przystawki na imprezę lub rodzinne spotkanie. Roladki z szynki nadziewamy również Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i naturalnym serkiem homogenizowanym, tworzącym aksamitną, kremową kompozycję.

Przekąski z szynką doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku. Do rolad z szynki możesz użyć również pieprzu ziołowego, ulubionej wędliny i innych grzybów marynowanych. Polecamy podawanie przystawek na liściach sałaty.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę WINIARY zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.
  2. Pokrój szynkę w plastry i ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej, tak aby delikatnie zachodziły na siebie.
  3. Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, serek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podgrzej Żelatynę WINIARY na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj masę serową, energicznie mieszając.
  5. Tak powstałą masę rozsmaruj na szynce. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię.
  6. Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w ukośne plastry o szerokości ok. 1 cm.
  8. Rozłóż plastry na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: