Rolada z szynki

Oceń ten przepis!

5/5 5 89 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 15 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 89 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę WINIARY zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut.
  2. Pokrój szynkę w plastry i ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
  3. Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, serek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podgrzej Żelatynę WINIARY rozrobioną z wodą na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i dodaj masę serową energicznie mieszając.
  5. Tak powstałą masę rozsmaruj na szynce. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku i zawiń roladę ciasno w folię.
  6. Odstaw roladę do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i pokrój roladę w ukośne plastry o szerokości ok. 1 cm.
  8. Rozłóż plastry na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.

Opis przepisu:

Choć rolada z szynki kojarzy się głównie z wielkanocnym menu, to jednak nie trzeba specjalnych okazji, żeby przygotować coś tak wyjątkowego i pysznego. Zaletą tej przekąski czy też przystawki jest fakt, że nie wymaga zastosowania zbyt wielu składników, a i sam proces wykonania nie nastręcza trudności. Być może właśnie dlatego jest to świetna propozycja zarówno dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla tych, przed którymi kuchnia nie ma żadnych tajemnic.

Rolada z szynki zachwyci kremową masą powstałą z połączenia serka homogenizowanego z majonezem i marynowanymi pieczarkami. Chrupkości i kwaskowatości dodaje im konserwowy ogórek. Całość stanowi perfekcyjny dodatek zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Wykorzystasz ją jako przystawkę, jak i jako lekkie danie doskonałe na kolację czy np. na wielkanocne śniadanie.

Na początek przygotuj Żelatynę WINIARY, pozostaw ją na 10 minut. W tym czasie na folii aluminiowej rozłóż plastry szynki tak, żeby na siebie nachodziły. Pokrojone w drobną kostkę ogórki i pieczarki połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i serkiem homogenizowanym. Pamiętaj o koperku i pozostałych przyprawach!

Żelatynę podgrzej i rozpuść, a po zdjęciu z kuchenki rozprowadź w niej masę serową. Następnie przełóż ją na szynkę, rozsmarowując równomiernie. Całość uformuj w roladę i zawiń w folię, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu roladę wystarczy tylko pokroić i ułożyć na udekorowanym sałatą talerzu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?