Sałatka z krewetek i paluszków krabowych

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 12 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do sałatki potrzebować będziesz wyfiletowanych grejpfrutów i pomarańczy. Aby to zrobić zetnij ostrym nożem skórkę z owoców, a następnie wytnij cząstki nożem, tak by nie miały białych błonek. W międzyczasie zbieraj sok wyciskając go z pozostałych błonek.
  2. Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki - każdy „paluszek krabowy” podziel na cztery części.
  3. Paluszki zalej 1/3 soku, jaki powstał przy filetowaniu grejpfrutów i pomarańczy.
  4. Ogonki krewetek obierz z pancerzy i zalej kolejną 1/3 soku powstałego przy filetowaniu cytrusów.
  5. Tak przygotowane owoce morza zostaw pod przykryciem w lodówce na całą noc.
  6. Aby przygotować sałatkę, majonez wymieszaj z ketchupem, kilkoma kroplami tabasco oraz pozostałą 1/3 soku z owoców cytrusowych.
  7. Krewetki i paluszki krabowe odcedź z soku owocowego.
  8. W szklanej miseczce ułóż warstwami na przemian: filety z owoców, krewetki i paluszki krabowe. Całość polej sosem majonezowym.

Opis przepisu:

Sałatka z krewetek i paluszków krabowych to idealna okazja do skosztowania połączenia owoców morza i  grejpfrutu oraz pomarańczy. Sałatka z surimi jest przesiąknięta słodko-gorzkim smakiem owoców dzięki całonocnemu marynowaniu krewetek i paluszków w pomarańczowym soku, który powstaje podczas oczyszczania owoców – ten krok jest niezmiernie istotny! Słodko-gorzki posmak przełamuje ostry smak tabasco i nuta Ketchupu łagodnego WINIARYMajonezu Dekoracyjnego WINIARY. Spróbuj tego połączenia, aby odkryć nieznane dotychczas kompozycje smakowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?