1

2

Przepisy

Obiadowa mumia

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Z 1 plata kupnego ciasta francuskiego zrobimy 4 porcje. Ciasto nalezy odlozyc na blat do rozmrozenia.
Podzielić na 4 czesci i nacinam. Nie szkodzi jesli natniecie za głeboko tzn. tak, ze mieso bedzie lezec na nacieciach - to nawet dobrze, bo przez dziurki wyleci nadmiar soku.

Piers z kurczaka dziele na 2 porcje wzdłuz i w poprzek. Nacieram rozkruszona kostka rosołową.
Jesli chcecie mozecie na piersi polozyc podsmazone pieczarki, calosc nakryc plasterkiem szynki parmeńskiej albo bekonu lub boczku i dopiero wtedy "bandażować" mumie.
Posmarować rozbitym żółtkiem.
Piec na papierze do pieczenia około 40 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ttrawinska
    Piers krojona jest w poprzek, mięso jest cienkie i zdąży sie upiec. Co do przypraw masz racje - wszystko wg gustu ;) Mam jeszcze 2 zdjecia tej potrawy ale nie wiem jak je wstawic :(
  • kucharz_wawa
    "Piątka" za pomysł z zawijaniem, po upieczeniu musi wyglądać superciekawie. Ale dwie rzeczy mnie zastanawiają tj. ciasto francuskie piecze się bardzo szybko więc czy pierś zdąży się upiec zanim ciasto spali? A druga sprawa to nacieranie kostka rosołową ... czy nie smaczniej i zdrowiej użyć ziół i przypraw? Co nie znaczy, że to nie będzie smaczne, wręcz przeciwnie!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: