1

2

Przepisy

Oryginalna przystawka czyli cukinia z cynamonem i pomidorami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

Cukinie kroimy na ukośne, grubsze plasteki.
Cebulę w piórka, czosnek wyciskamy przez praskę. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy z dodatkiem kostki warzywnej.

Następnie posypujemy cynamonem, kurkumą i na koniec sól pieprz. Kurkumy tylko ociupinkę - dla koloru. Cynamonu z łyżeczkę, sól i pieprz dla smaku. Wkładamy korę cynamonu i smażymy, aż cukinia zmięknie i przejdzie aromatem cynamonu.

Zdejmujemy z ognia cukinię i studzimy ją. Sałatko - przystawkę podajemy w temperaturze pokojowej.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na ćwiartki.

Na talerzu układamy cukinię, posypujemy pomidorkami koktajlowymi i skrapiamy całość cytryną. Posypujemy świeżą, skrojoną miętą. Ewentualnie już na talerzu można jeszcze doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Voila!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: