Biała kiełbasa zapiekana w żurku

Oceń ten przepis!

4/5 4 34 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 34 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Natnij kiełbaski z obu stron tak, aby nacięcia tworzyły kratkę.
  2. Oczyść cebulę i pieczarki.
  3. Pokrój warzywa - cebulę w półplasterki, a pieczarki w plasterki.
  4. Przygotuj naczynie do zapiekania. Rozłóż w nim cebulę z pieczarkami i kiełbaski.
  5. Żurek rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 60 minut.
  7. Podawaj na ciepło z chlebem.

Opis przepisu:

Biała kiełbasa zapiekana w żurku to ciekawe połączenie samej zupy i kiełbasy, którą zazwyczaj podaje się w formie samodzielnego dania. Wykorzystaj Żurek Nasza Specjalność WINIARY, a dodatkowo pieczarki i cebulę. Zapiecz całość w piekarniku. Najlepiej będzie smakowała z chlebem. Danie możesz podać na Wielkanoc, choć dzięki temu, że przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę, także na co dzień będzie to dobra propozycja.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Halia
    Biała kiełbasa inaczej niż tradycyjnie podana. Przygotowałam ponieważ ciekawa byłam jak smakuje z pieczarkami. Smakowała,polecam i nie tylko przy świątecznym stole.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?