1

2

Przepisy

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

485 calories kalorie: 485 kcal / porcja

Wytrawne, czerwone barbaresco z lekką wiśniową nutą zazwyczaj podaje się do czerwonego mięsa. My wykorzystamy je do przyrządzenia wybornych wstążek z grzybami w sosie barbaresco. Wystarczy podsmażyć na patelni szalotki i pokrojone świeże grzyby z dodatkiem natki pietruszki, a następnie poddusić je w Sosie pomidorowym Na Każdy Dzień WINIARY ze szklanką wina.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na 2 łyżkach masła na grzanki.
  2. Na kolejnych 2 łyżkach masła zeszklij posiekaną drobno szalotkę.
  3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry, dorzuć do szalotki wraz z posiekaną natką.
  4. Duś kilka minut, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj sos pomidorowy rozprowadzony w 150 ml wody oraz wino, zagotuj całość, a następnie duś na wolnym ogniu do zgęstnienia (ok. 20 minut).
  6. Dodaj pozostałą łyżkę masła.
  7. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, połącz z sosem.
  8. Przed podaniem posyp grzankami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: