1

2

Przepisy

KULKI MIĘSNE Z PAPRYKA

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 3 porcje

Przygotowanie:

1.Obraną cebulę pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
2.Paprykę podzielić na ćwiartki,wydrążyć,umyć,osączyć i pokroić w pasemka.
3.2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i zeszklić połowę cebuli.Dodać pokrojoną paprykę,krótko podsmażyć,wlać rosół (1/2 kostki bulionu rozpuszczona w 1 szkl wody). Gotować ok 5 minut.Dodać pomidory,przyprawić solą,pieprzem i oregano. Dusić ok 15 min.
4.czosnek obrać.Natkę umyć i drobno posiekać.Na rozgrzanej 1 łyżce oleju podsmażyć resztę cebuli z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wystudzić.
5.Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem i połową posiekanej natki pietruszki.Dodać jajko,tartą bułkę i wyrobić na jednolitą,plastyczną masę.Doprawić solą,pieprzem i papryką.
6.Z masy formować kulki.Smażyć je na okrągło na 3 łyżkach oleju przez ok 10 min.
Podawać z warzywami, posypane natką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: