Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym

4/5 4 23 5 1

przygotowanie: 1 h

oczekiwanie: 30 min

porcje: 4 porcje

Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym to pomysł na obiad-marzenie lub na romantyczną kolację we dwoje. Smażony na rumiano kurczak, ugotowane różyczki brokuła, makaron tagliatelle gotowany al dente, a wszystko to w aksamitnym, kremowym sosie serowym. Każdą porcję tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym tuż przed podaniem posyp parmezanem.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, podsmażamy na patelni na maśle i oleju.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.

Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej kostkę rosołową drobiową winiary. Troszkę wody z kostką rosołową wlewamy do szklanki lub garnuszka i wrzucamy do niego serek topiny i mocno mieszamy, aż ser się rozpuści, ja do tego używam malaksera.
Ser cheedar ścieramy na cienkiej tarce wiórkowej. Starty ser cheeedar oraz roztopiony serek topiony wrzucamy do gotującej się wody i bardzo energicznie mieszamy rózgą, można mikserem.
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i wlewamy do gotującej się wody z serami. Dodajemy 1 łyżkę masła i przyprawy. Wszystko intensywnie mieszamy i gotujemy 7-10min, aż sos zgęstnieje.

Tagiatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek.

Kurczaka i brokuły delikatnie mieszamy z sosem serowym, a następnie wylewamy na makaron.
Każdą porcję posypujemy parmezanem jeśli go mamy :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.