1

2

Przepisy

Galaretka z kurczaka

3/5 3 2 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Mięso umyć i w całości wrzucić do garnka. Dodać umytą włoszczyznę. Zalać ok. 750 ml wody. posypać swieżo zmielonym pieprzem. Gotować wywar na lekkim ogniu przez około 30 minut.Dodać kostkę bulionową i gotować kolejne 30 minut.

Następnie wywar dokładnie przecedzamy (np. przez gazę) i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy, aby ostygł. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Mięso obieramy od kości i kroimy w drobne kawałki. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w plastry.

Następnie układamy po trochę mięsa, marchewki, jajka, groszek, kukurydzę w miseczkach. Zalewamy lekko stężałym wywarem. Układamy kolejną warstwę i również zalewamy wywarem. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: