1

2

Przepisy

''Oszałamiająco czosnkowy schab''

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 600 minut

porcje: 5 porcji

Przygotowanie:

Obieramy dwie główki czosnku i ząbki ścieramy na tarce o niewielkich
oczkach. Dodajemy do czosnku 4 - 5 łyżek oleju oraz 2 łyżki czosnku
niedźwiedziego i mieszamy. Po 1 - 2 godzinie kiedy nasza marynata się
przegryzie - dodajemy sól i pieprz i nacieramy nasz piękny kawałek
schabu.

W nocy wystarczy raz przełożyć na drugą stronę, by cały był dokładnie
pokryty czosnkowym aromatem.

Ten obiad warto zacząć robić dosyć wcześnie, gdyż robi się go dosyć
długo. Po nocnej kąpieli w czosnkowym oceanie wyciągamy schab i
smażymy go na niewielkim ogniu, często przekładając na inną stronę, by
był delikatnie zrumieniony, ale nie spalony.

Po przesmażeniu wkładamy go do garnka, zalewamy bulionem drobiowym,
dodajemy liść laurowy, nadpaloną cebulkę ziele angielskie i gotujemy
około 2 - 4 godzin w zależności od wielkości mięska. ;)

Po ugotowaniu wyciągamy schab na deskę do krojenia i odstawiamy do
ostygnięcia. W tym czasie przelewamy przez sito bulion w którym się
gotował i zostawiamy w garnku czystą esencję. Dodajemy do niej
śmietanę, doprawiamy pieprzem czosnkowym, solą i curry. Schab kroimy
na kotlety grubości około 1 cm i gotujemy jeszcze przez chwilę w
sosie. ;)

Podajemy wygłodniałej rodzince i patrzymy z radością jak pałaszują ze
smakiem! ;)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: