1

2

Przepisy

Paszteciki

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na bok. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże rozgnieść z cukrem, dodać do nich śmietankę - utrzeć na gładką masę. Masło posiekać na stolnicy i wsypać na nie przesianą mąkę, dobrze zagnieść, po czym dodać drożdże z śmietanką oraz sól i dobrze zagnieść. Ciastko włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
Grzyby odsączyć z wody i dokładnie posiekać. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Gdy cebula się podrumieni dodajemy grzyby i dusimy przez kilka minut. W tym czasie posiekaj drobno kapustę i dorzuć do cebuli i grzybów,dolej wodę w której moczyły się grzyby i gotuj do miękkości. Dodaj kostkę bulionową, sól, pieprz i cukier. Duś na patelni do momentu wyparowania wody z patelni.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątne długie paski, na ich środku nakładasz farsz. Zwiń ciasto w rulon - uważaj aby farsz nie wychodził. Pokrój ciasto w taki sposób jak się kroi ciasto na kopytka.
Pokrojone ciasto ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp kminkiem lub innymi ziołami.
Wstaw do piekarnika na 15 - 20min (aż się zarumieni).
Podawać z barszczem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: