1

2

Przepisy

Wytrawne risotto z jabłkami i owczym serem

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

W rondlu lub na głębokiej patelni przez kilka minut podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, aż warzywa zmiękną. Następnie, dodajemy na patelnię ryż i, mieszając, smażymy całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Wlewamy na patelnię cydr i mieszając czekamy, aż odparuje. Po odparowaniu cydru, wlewamy na patelnię nieco bulionu. Wszystko razem dusimy przez 10 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

Dodajemy na patelnię pokrojone w kostkę jabłka i całość dusimy kolejne 8 minut. Jabłka można wcześniej obrać ze skóry, ale danie będzie ładniej wyglądać, jeśli ją zostawimy. Wielkość kostki jest dowolna, ja wolę nieco większe kawałki. Gdy danie będzie gotowe, doprawiamy całość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy garść świeżej mięty i mieszamy. Wykładamy risotto na talerze; dodajemy pokrojony w kostkę ser. Może to być np. twardsza, sałatkowa ricotta, albo – jak w tym przypadku – bułgarski ser owczy, który ma postać nieco zbliżoną do fety. Całość ozdabiamy dodatkowo kilkoma listkami mięty oraz świeżo mielonym pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: