1

2

Przepisy

Kaczka w sosie miodowym z morelami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 190 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć a od wewnątrz natrzeć solą . Obrać cebulę i drobno posiekaną zeszklić na oliwie w głębokiej patelni. Włożyć kaczkę i lekko ją zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć ją z cebulą do żaroodpornego naczynia.Kostkę bulionu rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody . Kaczkę podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć i piec ok. 3 godz. w piekarniku nagrzanym do 170°C. Co jakiś czas skrapiać bulionem.
Następnie miękką tuszę wyjąć, pokroić na porcje, położyć na ogrzanym półmisku i trzymać w ciepłym piekarniku. Sos schłodzić, usunąć zastudzoną warstwę tłuszczu .
Następnie wlać wino, trochę bulionu, dodać miód i dokładnie mieszając, chwilę gotować. Dodać morele, jeśli są to suszone morele należy je wcześniej namoczyć,dusić ok.4-5 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Gorącą kaczkę lekko polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Serwować z ryżem i miską kolorowych sałat w sosie winegret.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: