1

2

Przepisy

Zupa krabowa z kukurydzianym kremem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

W dużym ganku na rozgrzanym oleju podsmażam wszystkie warzywa – smażę je tak długo, aż będą brązowe. Warzywa odstawiam na bok.
W tym samym ganku smażę kraby – muszą się dobrze zarumienić - dodaję wtedy przecier pomidorowy i podsmażone wcześniej warzywa. Wszystko razem smażę jeszcze ok. 10 minut po czym zalewam rakowym wywarem. Gotuję około 30 minut. Wywar przecedzam.
W drugim garnku na pozostałym oleju podsmażam cebulę, a następnie dodaję kukurydzę z puszki. Całość zalewam śmietaną i wywarem z raków. Wszystko razem gotuję około 15 minut, po czym miksuję na jednolitą konsystencję. Przecedzam przez drobne sito.
Zupę doprawiam dwoma kostkami Bulionu Warzywnego Winiary i wytrawnym czerwonym winem.
Mięso z raków kroję w mniejsze kawałki, wkładam w odpowiednie naczynia, zalewam gorącą zupą i dekoruję ziołami i śmietaną.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: