1

2

Przepisy

Risotto z łososiem wędzonym i bulionem warzywnym Winiary

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Przygotować bulion z kostek warzywnych Winiary i wrzątku.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, a po jego roztopieniu gałązkę rozmarynu i drobno posiekaną dymkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać rozdrobniony czosnek i podsmażyć, potem kolejno dodać ryż i smażyć, aż się zeszkli, na końcu zalać to białym winem.

Następnie, stale mieszając, dodawać po łyżce wazowej bulionu. Gdy ryż będzie już ugotowany al''dente, wyjąć rozmaryn i dodać skórkę otartą z cytryny oraz biały pieprz.

W miseczce wymieszać mascarpone ze śmietanką i sokiem z cytryny. Dodać do risotta. Zamieszać i  wyłożyć na talerze. Podawać z pokrojonym łososiem (łososia można uprzednio podsmażyć) i cząstkami cytryny.

Risotto z łosiem to przyjemność, która nawet łasuchom może ujść na sucho – mój specjały jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: