Pomidory zapiekane z fetą

Oceń ten przepis!

3/5 3 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 6

3/5 3 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba tostowego pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić czosnek. Do czosnku na patelni dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy, po czym zrumienić go na zloty kolor, mieszając aby tostowe grzanki przypiekły się z każdej strony.
  3. Pomidory starannie umyć i osuszyć. Następnie ściąć ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
  4. Ser feta również pokroić w drobną kostkę. Dodać do niego pokrojony miąższ pomidora oraz przygotowane wcześniej grzanki. Wymieszać oraz doprawić do smaku.
  5. Do środka każdego wydrążonego pomidora nałożyć farsz. Nafaszerowane pomidory posypać posiekanym tymiankiem. Następnie zakryć pomidory "czapeczkami" z odciętych wierzchów. Aby nie spadały przymocować je delikatnie wykałaczkami.
  6. Pomidory zapiekać przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.

Opis przepisu:

Planujesz przyjęcie? Z tym przepisem wszystko wyjdzie perfekcyjnie! Pomidory zapiekane z zerem feta to genialny dodatek na różne imprezy. Świetnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego bardzo ładnie wygląda. Goście szybko zjedzą wszystko i bądźcie pewni – pojawią się pytania o dokładkę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?